Let's make a difference

23. i 24 rujna 2019. udruga GENOM sudjelovala je na konferenciji o povezanosti Fragilnog X kromosoma i Autizma.
Autizam and Fragile X - Associated disorders

Konferencija se održala u Beogradu pod pokroviteljstvom i organizacijom Medicinskog fakulteta Beograd te Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Predavanja su održali vrhunski doktori i profesori sa Johns Hopkins University School of Medicine, Kennedy Krieger Institute, National Fragile X Foundation.
Poseban dojam ostavila je dr. Randi Hagerman koja je detaljno prikazala medicinske i razvojne karakteristike djece rođene s Fragilnim X kromosomom te mogućim oblicima terapije.
Prikazani su nam i primjeri nove metode rada logopeda kod kuće osmišljenog od strane prof . Len Abbeduto "A Family-focused model" .
A Family - focused model  podrazumjeva interakciju između roditelja i djeteta u kućnom okruženju pod vodstvom logopeda izravnim uključivanje putem Skypa.
Za roditelje, naročito za majke koje su prenositeljice Fragile X kromosoma posebno je bilo zanimljivo predavanje Stephanie Sherman o ženskom zdravlju - Women's health and the premutation.
Drugi dan konferencije odvijao se na Institutu majke i djece gdje su priliku za susret i druženje u svrhu razmjene iskustva i podrške imali roditelji i njihova djeca.